Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli!
GRUSZKI
- woda – 1 l
- cukier – 200 g
- laska wanilii – 1 szt.
- goździki – 4 szt.
- gruszki – 2 szt.
GRZANKI
- chleb tostowy
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
ZUPA
- brokuły – 400 g
- ziemniaki – 5 szt.
- cebula – 1 szt.
- bulion warzywny – 1 l
- śmietana 18%
- ser gorgonzola
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
PRZYGOTUJ
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę piekarnikową
KROK 1: GOTUJEMY GRUSZKI
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, laską wanilii i goździkami. Do gotującej się wody wkładamy obrane gruszki i przykrywamy talerzykiem lub pokrywką o mniejszej średnicy niż garnek. Gruszki gotujemy około 20 minut, aż zmienią kolor i zmiękną.
KROK 2: PIECZEMY GRZANKI
Chleb tostowy kroimy w kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Grzanki doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 10-15 minut, aż będą chrupiące i nabiorą złotego koloru.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy do miękkości. Zupę blendujemy i zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę dekorujemy pokrojoną w plastry gruszką, grzankami i kawałkami sera gorgonzola.