Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą

Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli!

GRUSZKI

  • woda – 1 l
  • cukier – 200 g
  • laska wanilii – 1 szt.
  • goździki – 4 szt.
  • gruszki – 2 szt.

GRZANKI

  • chleb tostowy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

ZUPA

  • brokuły – 400 g
  • ziemniaki – 5 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • bulion warzywny – 1 l
  • śmietana 18%
  • ser gorgonzola
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTUJ

  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę piekarnikową

KROK 1: GOTUJEMY GRUSZKI

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, laską wanilii i goździkami. Do gotującej się wody wkładamy obrane gruszki i przykrywamy talerzykiem lub pokrywką o mniejszej średnicy niż garnek. Gruszki gotujemy około 20 minut, aż zmienią kolor i zmiękną.

KROK 2: PIECZEMY GRZANKI

Chleb tostowy kroimy w kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Grzanki doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 10-15 minut, aż będą chrupiące i nabiorą złotego koloru.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy do miękkości. Zupę blendujemy i zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę dekorujemy pokrojoną w plastry gruszką, grzankami i kawałkami sera gorgonzola.