W okresie postu zwiększa się zainteresowanie przepisami na dania z ryb, dlatego publikuję przepis na moją wersję zupy rybnej. Jest pyszna.
Zupa rybna nigdy nie należała do moich ulubionych… W zasadzie nie wiem dlaczego, ponieważ uwielbiam ryby. Jednak ryba w zupie zawsze wydawała mi się nieciekawym pomysłem. Ale kiedy przygotowałam zupę rybną w zupełnie innym stylu niż tradycyjna, okazało się, że stała się jedną z moich ulubionych:) a mój mężczyzna po prostu za nią szaleje.
Pyszna zupa rybna w stylu fit – 5 porcji po około 200 kcal każda
Składniki:
- 200 g dorsza
- 200 g łososia
- 2 marchewki 400 g
- kawałek selera 200 g
- 1 cebula 200 g
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego 30 g
- 5 łyżek mleczka kokosowego 70 g
- łyżeczka oliwy 5 g
- sok z cytryny 30 g
- sól, pieprz, curry, imbir, chili
Przygotowanie:
Ryby umyj i odetnij skórę, pokrój w kostkę. W garnku z nieprzywierającym dnem podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojonego w kostkę selera i zalej 2 litrami wody. Gotuj wywar około 20 minut. Następnie dodaj przyprawy i sos sojowy oraz kawałki ryby. Gotuj kolejne 5 minut i dodaj mleczko kokosowe oraz sok z połowy cytryny.
Smacznego!